De verschillende Dansstijlen

Hier vindt je alle informatie over de verschillende dansstijlen.

Stijldansen

Stijldansen is een sport of ontspanning waarin volgens tamelijk strakke regels in paren bij een stijl behorende figuren gedanst worden, op de specifiek daarbij behorende muziek.

stijldansen

De dansstijlen worden binnen het stijldansen verdeeld in de ballroom- (ook wel standaard) en Latijns-Amerikaanse dansen:

  • De Engelse wals, tango, quickstep, slow foxtrot en Weense wals worden onder de ballroomdansen gerekend.
  • De chachacha, rumba, samba, paso doble en jive vallen onder de Latijns-Amerikaanse dansen (ofschoon de tango ook van Latijns-Amerikaanse afkomst is, wordt hij er dus niet toe gerekend).

Stijldansen wordt ook internationaal als danssport in wedstrijdverband gedanst in drie categorieën: Ballroom (Standard), Latijns-Amerikaanse dans (Latin) en Ten Dance. Het kampioenschap Ten Dance bestaat uit de vijf standaarddansen en de vijf Latijns-Amerikaanse dansen samengevoegd.

In de Verenigde Staten zijn de regels enigszins anders en men spreekt dan van American Style in tegenstelling tot de International Style.

Ballroomdans

Ballroomdansen (Ballroom) of standaarddansen is de verzamelterm voor een bepaalde stroming van de stijldansen die allen gedanst worden volgens dezelfde stijl. In het Engels wordt met de term ballroom dances alle stijldansen aangeduid. In het Nederlands gebruikt men de term vaak niet op deze manier, maar duidt men met het woord hetzelfde aan als met de standaarddansen (Engels: standard dances).

De internationale standaarddansen zijn de Engelse wals, tango, quickstep, slow foxtrot en Weense wals.

De ballroomdansen verschillen op vele punten met de Latijns-Amerikaanse dansen, zoals in de houding. Ook zijn alle ballroomdansen ‘progressief’. Dit wil in deze context zeggen dat er met de dans afstand wordt afgelegd over de dansvloer en men (tegen de klok in) rond de dansvloer danst.

Meestal worden de figuren in de ballroomdansen volgens een bepaald programma gedanst, maar in principe kunnen de meeste figuren in willekeurige volgorde na elkaar gedanst worden.

Lees Verder

Latin Dans

De term Latijns-Amerikaanse dansen wordt wel op twee manieren gebruikt:

  • Als verzamelterm voor dansen die zijn ontstaan in Latijns-Amerika en het Caribische gebied die tevens gedanst worden op Latijns-Amerikaanse muziek en Caribische muziek.
  • In de context van stijldansen wordt de term ook wel meer formeel gebruikt om te verwijzen naar de vijf internationale Latijns-Amerikaanse stijldansen, chachacha, rumba, samba, paso doble en jive. Vaak wordt dan ook wel de Engelse term Latin-American of Latin gebruikt.

De meeste Latijns-Amerikaanse dansen worden gedanst in paren; iedere heer danst met een dame. In tegenstelling tot de ballroomdansen wordt bij de Latijns-Amerikaanse dansen niet heel strak in de houding gedanst, maar is de houding losser en mag men de houding ‘breken’. In sommige dansen betekent dit dat de heer en de dame verder uit elkaar staan, zoals in de mambo (een door dansleraren veel gebruikte quote uit de film Dirty Dancing: “This is my dance space. This is your dance space. I don’t go into yours, you don’t go into mine.”). In andere dansen, zoals de merengue, staan de paren juist heel dicht op elkaar. In de Latijns-Amerikaanse dansen is het bewegen van de heupen belangrijk om de dansen het juiste karakter te geven. De romp, heupen en benen horen onafhankelijk van elkaar te bewegen, waar in de ballroomdansen de heupen recht onder de romp gehouden horen te worden.

Lees Verder